STROKOVNA EKSKURZIJA VETERANOV

29.5.2024

Naši veterani se radi odpravijo na kakšen izlet in nazaj prinesejo obilo vtisov in zgodb. Tokrat so se odpravili na ogled Tehničnega muzeja Bistra in Gasilsko reševalnega centra v Postojni. Ker najbolje povedo sami je spodaj njihovo poročilo, ki ga je spisal Egon Obid:

------------------------------------

Starejši gasilci PGD Most na Soči smo se v sredo, 29. maja 2024, odpravili na strokovno ekskurzijo. V programu je bil ogled Tehničnega muzeja Bistra, obisk in ogled Gasilsko reševalnega centra v Postojni. Sledilo je kosilo v okrepčevalnici Prepih v Belskem ter se zaključilo z nepričakovano pogostitvijo pri Bojanu Šorliju v Bukovju. Na strokovni ekskurziji je bilo 12 starejših gasilcev. Vabilo se je vse člane, starejše od 55 let. Izlet je bi opravljen skladno z letnim programom društva, ki je s tem ponovno dokazalo, da jim je mar za vse starostne kategorije članov.


Odhod je bi izpred gasilskega doma na Mostu na Soči ob 8:00. Na poti smo se ustavili na kavi ter da smo pojedli sendvič. Ob 10:30 do 12:30 je trajal dvourni voden ogled muzeja. Šli smo hitro skozi vse oddelke, saj bi za podrobnejši ogled bil premalo en dan. Mogoče je koga spodbudilo, da si muzej ponovno ogleda, oziroma si ogleda zgolj tisto, kar ga zanima. Vsekakor je bil ogled zanimiv in ga toplo priporočam tudi drugim.
Od 13:30 do 15:00 je bil ogled Gasilsko reševalnega centra v Postojni, ki deluje v okviru PGD Postojna. To je osrednje gasilsko društvo s poklicnim jedrom. Imajo po moje najbolj sodoben gasilski dom in tudi opremo. Delo nam je prestavil Boštjan Triler, namestnik predsednika društva. Gasilski dom je nov, otvorjen pred leti in je rezultat dobrega sodelovanja z občino. Trenutno zaposlujejo 9 ljudi. Imajo čez 20 vozil, med njimi tudi sodobno gasilsko lestev, ki seže 33 m visoko. 25 m višine smo okusili tudi mi. Občina krije za delovanje 60% stroškov, ostalo si morajo prislužiti sami. Imajo servis gasilskih aparatov, redno pa dežurajo na največjem slovenskem vojaškem poligonu v Počku.
Po končanem ogledu je bilo kosilo v Okrepčevalnici Prepih v Belskem. Kosilo z žara je bilo okusno in kalorično, tako da niti nismo vsega pojedli, kar so nam dali na mizo. Okrepčevalnica le last hčerke Bojana Šorlija, mostarskega rojaka. Ta nas je za konec povabil še na kozarec k njemu domov. Seveda ni bil samo eden. Na koncu smo se zaradi voznikovih ur morali posloviti. Ob 21:00 smo se vrnili na Most na Soči. 

Na koncu se želim zahvaliti vodstvu društva, predsedniku Petru in zadolženemu za starejše gasilce Boštjanu za posluh, sodelovanje in vso moralno in materialno podporo. Zahvaliti se je treba šoferju Silvotu, ki je uredil poceni avtobusni prevoz ter tudi vozil avtobus. Zahvala gre tudi vsem prisotnim na ekskurziji; bila je dobra družba in se že veselimo bodočega udejstvovanja.

Na strokovni ekskurziji smo bili: Rado Hrast, Drago Kobal, Florijan Kovačič, Ludvik Kovačič, Gorazd Kravanja, Viktor Kravanja, Rado Mravlja, Egon Obid, Tomo Sotenšek, Silvo Šturm, Vinko Taljat in Ivan Topatič.

-------------------------------------

Na strokovni ekskurziji so se imeli odlično, zato jo bodo gotovo kmalu spet ponovili a si za cilj izbrali drugo destinacijo, ki bo zagotovo ravno tako zanimiva.

 

Dogodki

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Prispevaj

Če želiš pomagati to lahko narediš z donacijo. S tem pripomoreš k nabavi nove opreme in k usposabljanju članov.