S KOLESOM OBISKALI VSA GASILSKA DRUŠTVA V GZ TOLMIN

Gasilska rekreacija se iz zimske telovadnice nadaljuje v poletno kolesarjenje. V hladnejših mesecih se je ob sredah zvečer igral nogomet, sedaj so sredini pozni popoldnevi namenjeni kolesarjenju.

V sklopu vsakotedenske rekreacije se je porodila ideja, da bi s kolesom obiskali vsa gasilska društva v Gasilski zvezi Tolmin. Ker dolžina trase obsega 100 km, smo dogodek prikladno poimenovali »Gasilska stotka«.

Na traso Most na Soči – Dolenja Trebuša – Ponikve – Kneža – Rut – Podbrdo – Grahovo – Tolmin – Most na Soči, smo se odpravili v soboto, 14.05.2022 zjutraj.

Kljub negotovemu vremenu, se je s kolesi na pot odpravilo deset pogumnih mostarskih gasilcev in gasilk. Pripravljeni na vse, so se zapeljali po keltiki navzgor, proti prvi začrtani postaji – PGD Dolenja Trebuša. Gume se niso imele časa niti ohladiti, ko je že sledil obrat nazaj proti Slapu ob Idrijci, kjer so kolesarji še pred deveto uro zjutraj hudo zagrizli v klanec. Na Pečinah so zavili k pokopališču, kjer so se poklonili nedavno preminulemu članu društva, nato pa je že hitro sledila druga začrtana postaja na poti – PGD Ponikve-Planota. Sledil je spust do tretje postaje - PGD Kneža. Cesta je bila tu usodna za eno izmed gum, zato je bil pred gasilskim domom na Kneži izveden še hitri servis. Za tem pa strah in trepet vseh - največji izziv začrtane poti – klanec do vasi Rut in tamkajšnjega gasilskega doma. Ob spremljavi motivacijskih pesmi je sledila zmaga za vse. Na četrti začrtani postaji v Rutu so si zasluženo nazdravili s kozarcem coca-cole, se poslikali še pred najdebelejšo lipo v Sloveniji in se uživaško spustili nazaj v dolino in nato po Baški Grapi navzgor, do pete postaje - Podbrškega gasilskega doma. Večji del poti je bil s tem že opravljen, vendar pa vsi klanci še niso bili premagani. Ob spustu po Baški Grapi so naredili še šesti začrtani postanek na Grahovem, kjer so preverili, če je plaz še kaj premaknil tamkajšnji gasilski dom in potem ponovno zagrizli v klanec, ko so se odpeljali še do sedmega, zadnjega začrtanega postanka. Pot je tokrat peljala čez Ljubinj do gasilskega doma v Tolminu. Sledila je le še vrnitev čez Kozaršče nazaj domov.

Gasilska stotka je opravljena. Narejene je bilo 100 kilometrov poti, premaganih 2000 m višinskih razlik ter obiskanih vseh 8 gasilskih domov v Tolminski gasilski zvezi. Zagotovo odličen podvig za promocijo zdravega gibanja.

  

Dogodki

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Prispevaj

Če želiš pomagati to lahko narediš z donacijo. S tem pripomoreš k nabavi nove opreme in k usposabljanju članov.