PRI GOZDNEM POŽARU V GORENJI TREBUŠI SODELOVALO PET GASILSKIH DRUŠTEV

Mirno sobotno popoldne, 18.04.2020, je ob 15:36 prekinil pozivnik s sporočilom »Požar v naravi Gorenja Trebuša«.

Iz gasilskega doma smo izvozili z avtocisterno (AC 16/70) in 3 gasilci, gasilskim vozilom z vodo (GVV-1) in 7 gasilci ter z gasilskim vozilom za prevoz moštva (GVM) in 5 gasilci. Skupno se je na 30 km oddaljeno mesto požara odpravilo 15 gasilcev PGD Most na Soči.

Po našem prihodu je bil požar travnika in gozda že dobro omejen. Zahvalo gre pripisati hitremu posredovanju gasilcev iz vrhnje strani požara, saj so ga ustavili na kolovozni poti in s tem preprečili, da bi se le-ta širil preko ceste na strm in težko dostopen teren, poraščen z gozdom.

Za omejevanje in gašenje sta bila z leve in desne strani požara formirana dva sektorja. Večje število gasilcev se je na rob pogorišča podalo z naprtnjačami, metlami in ostalim orodjem, vrhnji del požara pa se je gasil z vodo iz avtocistern.

Ker se je požar pripetil na odročnem delu Gorenje Trebuše, je dodatno skrb vodji intervencije predstavljalo nedostopnost vode, zato so bila aktivirana še druga gasilska društva, ki imajo avtocisterne.

Požar, ki je zajel približno 1 ha mešanega gozda, smo do večernih ur pogasili, pogorišče pregledali in preventivno namočili.

Na intervenciji je skupno sodelovalo kar 71 gasilcev iz petih gasilskih društev (PGD Dolenja Trebuša, PGD Tolmin, PGD Ponikve- Planota, PGD Vojsko iz Gasilske zveze Idrija in PGD Most na Soči).

Kraj dogodka so si ogledali tudi policisti Policijske postaje Tolmin, saj je v tem času razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja na območju celotne države in tako prepovedano vsakršno kurjenje, požiganje in odmetavanje gorečih predmetov v naravnem okolju .

Dogodki

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Prispevaj

Če želiš pomagati to lahko narediš z donacijo. S tem pripomoreš k nabavi nove opreme in k usposabljanju članov.