GOZDNI POŽAR NA TEŽKO DOSTOPNEM TERENU V BAŠKI GRAPI

V nedeljo, 05.04.2020, smo bili v popoldanskih urah pozvani na travniški požar v bližini naselja Koritnica v Baški grapi. Na intervencijo smo izvozili z GVV-1 in 7 gasilci.

Po prihodu na kraj smo ugotovili, da je požar razširjen na zelo strmem in težko dostopnem terenu, poraščenim z gozdom.

Po prejetih navodilih smo požar pričeli omejevati z naprtnjačami. Po najboljših močeh smo se, z ostalimi gasilci, trudili vse do trde teme, nato je bila intervencija prekinjena. Preko noči je bila postavljena gasilska straža, ki je skrbela, da se ogenj ne bi nenadzorovano razširil.

Ponovno smo se, v večjem številu, zbrali naslednji dan, v ponedeljek, 06.04.2020, v zgodnjih jutranjih urah, vendar večje posredovanje na požarišču ni bilo potrebno, saj je narava poskrbela, da se je požar preko noči pogasil.

Večji problem na območju požara je predstavljalo padajoče kamenje, zato se je tekom noči odredilo zaporo glavne ceste Kneža- Podbrdo.

Po besedah poveljnika GZ Tolmin, Miha Venclja, je bil za posredovanje v ponedeljek odobren tudi helikopter, vendar so zaradi spremenjenih razmer ponoči, v jutranjih urah napovedan prihod helikopterja odpovedali. Miha Vencelj navaja, da prvi dan ni bilo helikopterja, ker so zahtevek oddali prepozno, saj je požar nastal v poznih popoldanskih urah in prihod helikopterja ni bil mogoč pred nočjo.

Poveljnik GZ Tolmin je izpostavil odličen dogovor s CORS (Center za obveščanje Republike Slovenije) in prav tako operativne zadeve s piloti Slovenske vojske. Za uspešen konec je poskrbela narava ter prihranila delo in proračun.

Na intervenciji je sodelovalo več kot 50 gasilcev, iz 7 gasilskih društev Gasilske zveze Tolmin: PGD Grahovo ob Bači, PGD Podbrdo, PGD Ponikve- Planota, PGD Rut- Grant, PGD Tolmin, PGD Kneža in PGD Most na Soči.

Dogodki

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Prispevaj

Če želiš pomagati to lahko narediš z donacijo. S tem pripomoreš k nabavi nove opreme in k usposabljanju članov.